Over ons

Stichting Khan Academy NL Logo

Stichting Khan Academy NL

Gratis inspirerend online onderwijs voor iedereen, overal. Dat is het doel van de Khan Academy USA.

De Stichting Khan Academy Nederland streeft naar de realisatie van een Nederlandse versie van de Khan Academy, gebaseerd op het Nederlands curriculum. Wij zijn er van overtuigd dat dit een grote verrijking biedt voor het Nederlandse onderwijs. De Khan Academy stelt namelijk het leerproces van leerlingen en studenten centraal en maakt leren volgens hun eigen manier en tempo mogelijk. Dit heeft een positief effect op de motivatie en resultaten. Het rijke aanbod aan materiaal en tools voor leerling én leraar maakt dat beiden het leerproces op individueel niveau kunnen volgen. De leraar staat weer in zijn kracht; niet alleen als leraar, maar ook als coach.

De stichting is door de Khan Academy USA aangewezen als Dutch language advocate voor het Nederlandse taalgebied. Lees hieronder meer over ons.
Statuten Statuten
Vrijwilligers
Naast de steeds groter groeiende en onmisbare community van vrijwillige vertalers hebben we een kernteam dat momenteel bestaat uit de volgende vrijwilligers:

Pauline Swart

Pauline Swart

Kathy Benfield

Kathy Marsman

Joop van Diepen

Joop van Diepen

Lauw Klaassen

Lauw Klaassen

Wendy Jansen

Wendy Jansen

Timo van Drenth

Timo van Drenth

Maarten Bruinsma
Dutch Language Advocate

Maarten van den Bosch

Maarten van den Bosch

Monique Naafs

Het bestuur van de ANBI Stichting Khan Academy NL bestaat uit:

Kees Mensch


Kees Mensch
Voorzitter
Kees Mensch 
06 54 20 81 38

Erik Mooij


Erik Mooij
Bestuurslid
Erik Mooij 
06 42 21 17 22

hoofd


Marij Dings
Bestuurslid
Marij Dings 
06 82 12 82 57

hoofd


John May
Bestuurslid
John May
06 20 30 13 06

De stichting kent tevens een Raad van Toezicht. Leden:

Timo Kos

Timo Kos

Paul Rullmann

Paul Rullmann

Rens

Rens Koole

Achtergrond

De Khan Academy is opgericht door Salman Khan. Hij begon eind 2004 bijlessen wiskunde te geven aan zijn nichtje Nadia. Doordat ze ver van elkaar woonden, plaatste Khan instructiefilmpjes op YouTube. Al snel bleek dat niet alleen zijn nichtje de filmpjes bekeek. Meer mensen ontdekten de filmpjes en Khan kreeg veel positieve reacties. Zóveel dat hij in 2009 besloot zijn baan op te zeggen en een non-profit organisatie op te richten. Vanaf toen ging het snel. In het YouTube kanaal van de Khan Academy staan inmiddels ruim 3300 Engelstalige filmpjes. De video’s behandelen uiteenlopende vakgebieden op verschillende niveaus. Van wiskunde tot geschiedenis. En van begin basisschool tot eind middelbare school.

Video-instructies in het Nederlands

Voor veel kinderen is het nu al goed mogelijk om de Khan Academy te gebruiken. Voor andere kinderen die meer moeite hebben met Engels of leren vormt het Engels echter een drempel om de Khan Academy te gebruiken.

Wij werken daarom aan het vertalen van de filmpjes en oefeningen van de Khan Academy naar het Nederlands. Zodat ze bruikbaar worden voor alle leerlingen het Nederlandstalige onderwijs. Een groeiende community van vrijwilligers helpt hierbij. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de Nederlandse leerlijn wordt het aanbod van de Amerikaanse Khan Academy op termijn aangevuld met specifiek Nederlandse content. Het onderwijs dat de organisatie zo beschikbaar stelt, is gratis toegankelijk. Voor kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld volwassenen die hun geheugen willen opfrissen.

De stichting is opgericht in januari 2012 als vervolg op een pilot die docent Arco de Bonte op de koningin Julianaschool heeft gedaan met de Khan Academy. De community van enthousiaste vrijwilligers die zich bij deze pilot had aangesloten besloot om dit initiatief voort te zetten en zich in te zetten om een complete Nederlandstalige versie van Khan Academy te realiseren.

De voornaamste bezigheden op dit moment zijn:

  • Het vergroten van de community van vrijwilligers
  • Vertalen (ondertitelen, nasynchroniseren, namaken) van de filmpjes van Khan Academy
  • Pilot tweetalig onderwijs:
    In het schooljaar 2012-2013 starten we in samenwerking met Kennisnet een pilot met de Engelstalige versie van de Khan Academy bij scholen die tweetalig onderwijs aanbieden. Doel is om inzichtelijk te krijgen welke aanpassingen nodig zijn om dit materiaal aan te laten sluiten bij de Nederlandse leerlijn en welke functionaliteiten verbeterd kunnen worden voor een optimaal gebruik.
  • Donate a day campagne:
    In navolging van de succesvolle dag bij Google Nederland, waarbij het voltallige kantoor de hele dag heeft gewerkt aan het vertalen van Salman Khan’s video’s, zijn we de actie ‘Donate a day’ gestart. Het doel is zoveel mogelijk mensen 1 vrije dag te laten doneren door een dag lang filmpjes te vertalen.